Kräftfiske 

En ursvensk tradition

Är du sugen på kräftfiske?

Att meta kräftor är något man gjort i Trädet och Ätradalen sedan urminnes tider. Träffar man någon från den äldre generationen så talar de gärna och länge om fisketraditionerna. Med vemod i blicken berättar de om när flodkräftan försvann till förmån för den härdigare amerikanska signalkräftan.

Kräftfisket är något som samlar hela familjen och är en aktivitet som passar alla. 

"Jag vill dra!" ropar barnen i munnen på varandra. Hur många kräftor blir det nu? Fem? Tjugo? Vem vågar ta i dem och hur gör man egentligen för att få kräftan att somna ståendes på huvudet?

Unna dig, din familj och dina vänner att prova på ett traditionellt kräftmete. Vi strävar efter att maxa våra gästers upplevelse och hyr därför aldrig ut till mer än ett sällskap i taget. Boka och ha hela anläggningen för er själva med BAS  eller LYX och förbered er på en oförglömlig upplevelse. 

Hur går det till?

Efter incheckning är det genomgång och ni får "beta på" burarna. Helt enligt tradition är första isläppet klockan 17 och då är det fritt fram att slänga i. Se bara till att hålla kvar ändan på repet!

Medan kräftorna lockas till burarna i dammen passar ni på att håva kräftor i bäcken bredvid. Det är ungefär som att fiska krabbor, man ser kräftan gå på håven och drar upp den. Håvningen brukar vara mycket uppskattad av barnen.

Burarna "vickas" med jämna mellanrum under kvällen. Lägerelden är igång tidigt och när skymningen faller tänder vi marschallerna vilket ger kvällen en magisk stämning.

Inkvarteringen är på sovloftet, i Sjöstugan eller i tält och när gäspningarna tar över är det bara några steg för att nanna kudden.

Ni får med er 1 kg kokta kräftor hem.